Полезно

Как да подобрите здравето на храносмилателната система?

Pmjjxz0Gaaaabjru5Erkjggg==

Доброто храносмилане определя цялостното здравословно състояние на човек. Когато приемате храна, вашето тяло се нуждае от различни храносмилателни ензими, за да може да я разгради и да я превърне в енергия.

Ензимите представляват протеини, които регулират различни биологични реакции във всяка клетка, включително и храносмилането. Тези ензими участват в разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини, присъстващи в храната.

С напредването на възрастта човешкото тяло започва да произвежда все по-малко определени панкреатични ензими (липаза, амилаза и др.). Това намалява ефективността на храносмилането, затруднява пълното разграждане на въглехидратите, мазнините и протеините, което от своя страна води до недостатъчно добре усвояване на хранителните вещества, както и до здравословни проблеми.

Дефицитът на ензими може да доведе до лошо усвояване на хранителни вещества, проблеми с теглото, гадене, подуване на корема, запек, болки в стомаха, диария, както и по-тежки състояния като киселинен рефлукс или синдром на раздразнените черва.

Здравето на храносмилателната система на всеки от нас зависи от начина на живот, хранителните ни навици, нивото на стрес, възрастта, генетиката, физическата активност на човек, както и от допълнителния прием на хранителни добавки и медикаменти.

За щастие, човек може да попълни ензимните дефицити чрез допълнителен прием на ензими под формата на хранителна добавка. При производството на такива добавки се използват различни източници, например животински (обикновено от панкреас на свине, телета или свине), растителни (напр. ананас, папая) и микробна ферментация (от гъбички или бактерии, често известни като „получени от растения“).

Важно е да отбележим, че ензимите, получени чрез микробна ферментация, не съдържат микробни остатъци, тъй като преминават през съвременна технология за филтрация, осигуряваща чист краен продукт.

Защо да изберем Храносмилателни ензими на Ellie’s?

Активната съставка на Храносмилателни ензими на Ellie’s е мултиензимен комплекс DigeZyme®. DigeZyme® е уникална патентована смес от пет специфични микробни ензими от бактериален и гъбичен произход, произведени чрез ферментационен метод, а именно:

– α – амилаза – разгражда въглехидратите като нишесте, гликоген и полизахариди на прости захари;

– целулаза – разгражда целулозата и хитина. Помага за освобождаването на хранителни вещества както в плодовете, така и в зеленчуците;

– липаза – разгражда липидите, подобрява усвояването на мазнините и поддържа здравата функция на жлъчния мехур;

– протеаза – разгражда протеините и пептидите, поддържа имунната функция;

– лактаза – разгражда лактозата (млечна захар) и е полезна при непоносимост към лактоза.

В състава на DigeZyme® влизат ензими от следните източници Aspergillus oryzae, Bacillus subtilis (бактериални), Rhizopus oryzae (гъбични) и Trichoderma longibrachiatum.

Ензимите са стабилни при широк диапазон от нива на стомашно рН, ефективни при по-ниски дози и имат по-широк обхват на активност на рН от ензимите на животинска основа. Те не са получени от генетично модифицирани организми), подходящи са за вегани, без глутен са и без TSE (трансмисивна спонгиформна енцефалопатия) и BSE (говежди спонгиформна енцефалопатия).

Предимства на мултиензимния комплекс DigeZyme®

  • Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като е получен от неживотински източници
  • Всеки храносмилателен ензим в сместа е хранителен, без ГМО и без глутен
  • Отговаря на международни стандарти и регулаторни норми
  • Устойчив е на действието на стомашните сокове, като същевременно запазва оптималната си активност
  • Безопасен е, с проследим произход, потвърдено качество и с научно доказана ефикасност

Благодарение на комбинацията от различни ензими, DigeZyme® е идеална мултиензимна смес както за ефективното усвояване както на млечните продукти, така и на продукти на основата на растителни протеини (соя, грах, бадеми, ориз, картофи и др.).

Как Папая ензимите подпомагат храносмилането?

Папая ензимите на Ellie’s представляват протеолитични ензими, които са вид храносмилателни ензими, играещи важна роля за разграждането на протеините в тялото до пептиди и аминокиселини.

Папаята е източник на четири вида протеолитични ензима – папаин, химопапаин, глицил ендопептидаза и карикаин. Тези ензими оказват благоприятно влияние върху храносмилането и за поддържане на чревната микрофлора, ограничавайки развитието на вредните чревни бактерии.

Доказано е също, че папаинът има антиоксидантно и противовъзпалително действие, което допринася за неутрализирането на излишните свободни радикали, които могат да се натрупват и да допринесат за редица хронични заболявания. Някои проучвания показват, че папаинът може също да облекчи симптомите на хора с цьолиакия, синдром на раздразненото черво и нарушения в храносмилането.

Папаинът в Папая ензимите на Ellie’s успешно облекчава симптоми като стомашна болка, повръщане, гадене, киселини, оригване и подуване на корема. Приемът на Папая ензими спомага за нормалното усвояване на протеини от организма.

В случай, че имате храносмилателни смущения като киселини, подуване на корема или непоносимост към храна, възможно е тялото ви да няма необходимите храносмилателни ензими, за да разгради храната, която консумирате. Добавянето на храни и хранителни добавки като Храносмилателни и Папая ензими към вашия хранителен режим, може да допринесе за по-добро храносмилане и чревно здраве.