Полезно

Saccharomyces boulardii – най-добрият приятел на стомаха

9K=

Доброто чревно здраве е важно за оптималното храносмилане и усвояването на хранителни вещества. Също така все повече проучвания доказват, че баланса на чревната микрофлора подпомага имунната система на човек. Известно е, че храносмилателната система играе роля на първа защита за имунната система, като по този начин наличието на здравословна чревна флора предотвратява навлизането на вредни бактерии в кръвта.

Въпреки че името Saccharomyces boulardii първоначално може да ви смути или да ви се стори трудно за произнасяне, това се оказва един доста интересен и полезен вид пробиотик. Saccharomyces boulardii представлява вид дрожди, които имат пробиотично действие и за разлика от бактериалните му аналози, наподобява на дрождите на маята. Тези дрожди се проявяват като добрите бактерии в човешкото тяло, неутрализирайки лошите бактерии – патогени, спомагайки за поддържането на здравословния баланс между добри и лоши микроорганизми.

Най-често Saccharomyces boulardii се прилага под формата на хранителна добавка при лечение на различни стомашно-чревни проблеми и профилактика на различни видове диария, включително инфекциозна (ротавирусна) и диария, причинена от употреба на антибиотици. Дрождите влияят благоприятно и при синдром на раздразненото черво, чревни възпаления, лаймска болест, а също и при бактериални, паразитни и гъбични инфекции.

По време на ваканционни пътувания през лятото много от хората се сблъскват със стомашно-чревни проблеми вследствие на консумация на непознати или необичайни храни и напитки, с които тялото им не е свикнало. S. boulardii е изключително подходящ в тези случаи, тъй като нормализира и успокоява чревния тракт, а също така подпомага храносмилателните ензими за по-добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

За пръв път през 20-те години на миналия век френският учен Хенри Булар забелязва, че местното население в Югоизточна Азия в опит да се предпази от холера пие чай, приготвен от корите на плодовете мангостин и личи, или дъвчи корите им. По-късно той успява да изолира дрождите Saccharomyces boulardii е от тези плодове, като впоследствие пробиотичните дрожди са наречени на него и започват да се предлагат под формата на хранителна добавка.

Saccharomyces boulardii на Ellie’s представлява вегетариански капсули, съдържащи Лиофилизирани дрожди, които спомагат за нормалната функция на храносмилателната система и нормалната честота на изхождане. S. boulardii допринася за добрата перисталтика на червата и поддържането на нормална чревна микрофлора.

Приема се по 1 до 2 капсули дневно по време на хранене, като след прием дрождите се освобождават в червата в рамките на 30 минути, усвояват се от организма в рамките на три дни и се елиминира в рамките на 5 дни след прекратяване на приема. Тъй като няма бактериален произход като някои други пробиотици, S. Boulardii преминава през червата без да се абсорбира, устоявайки на стомашните сокове и жлъчните киселини, като дрождите достигат до червата живи и ефективени, в стабилна концентрация.

Една от изключително важните му характеристики, поради която е предпочитан в сравнение с други пробиотици, е устойчивостта му на антибиотици – не се деактивира от антибиотични лекарства и следователно може ефективно да се прилага едновременно с тях, докато при бактериалните пробиотици, антибиотикът може да унищожи добрите бактерии и да намали ефикасността им.

Saccharomyces boulardii Ellies се предлага в удобна опаковка, която може да се побере дори в дамска чанта и може да е с вас навсякъде при необходимост. Също така може да се приема и с други видове пробиотици, без това да намалява ефективността на действието.

Все пак, ако искате да повишите имунитета си и да подобрите чревното си здраве, освен приемът на Saccharomyces boulardii под формата на добавка, можете да включите в хранителния си режим и храни, съдържащи пробиотични бактерии, като кисело мляко, кисело зеле, различни туршии, кефир, мисо, комбуча и кимчи.